Artikel av Elin Dunås från WWF Min Vardag 2013
Lite flärd är ett måste när Tanja Dyredand ska grilla. Men lika viktigt är att göra det på miljöbästa sättet. Vi mötte glamour-ekobloggaren för att få hennes grönaste grilltips!
Aj! När vi besöker Tanja Dyredand har hon just drabbats av sitt livs första ryggskott. Inte när hon släpade ut kolsäcken på verandan, kolet som hon köpt från den gammaldags svenska kolmilan. Nej, på gymmet strax innan vi kom.
– Jag kommer inte kunna bära så mycket, grimaserar hon samtidigt som hon ler tappert, men är ändå strax igång och bär, fixar och donar.
Det är en solig men ganska blåsig dag i Älvsjö utanför Stockholm, servetter far iväg och dukar lyfts av vinden, och mitt i allting virvlar Tanja runt klädd i sin favoritstil: 50-talsinspirerat och färgglatt. Verandan är findukad med begagnat porslin, polkagrisfärgade nedbrytbara sugrör av majs och klart lysande hemgjorda röror till det grillade.
– Bara för att det är miljövänligt behöver det inte vara tråkigt, säger hon och tillägger att hon inte brukar använda engångsgrejer vanligtvis, men att sugrören var så oemotståndligt fina.
Levde eko ett år – med stil
Tanja blev känd i miljökretsar när hon helt oväntat bestämde sig för att byta livsstil och leva ekologiskt i ett år – men med stil. Hela 2009 bloggade hon flitigt om sina lärdomar på bloggen Ekostil.
Hon levde så eko det gick, handlade enbart ekologiskt och secondhand, duschade två gånger i veckan och slutade locka håret med locktång. På caféer tvingades hon ofta bara beställa hett vatten – utbudet var inte alltid så eko.
Efter det har hon fortsatt i samma anda, men inte lika slaviskt som under det rigorösa ekoåret.
– Jag tänker mindre eko med betoning på produkter; jag försöker tänka hållbart i största allmänhet. Jag köper mycket efter säsong. Men självklart också sådant som har miljömärkning i första hand, förklarar hon.
”Man kan grilla det mesta”
Tanja och hennes man Joachim har fartfyllda liv med mycket jobb och engagemang, men älskar att ordna fest med glamourös touch. Några gånger per säsong bjuder de hem vänner på grillning. På den rymliga verandan finns plats för många gäster.
– Vi grillar majskolvar, halloumi, gröna sparrisar, zucchini, gul lök, citroner men även bra fisk i folie med örter, och svensk ekokorv om vi hittar något bra, annars blir det grönsaker.
De brukar också förkoka svenska rotfrukter och potatis och lägga dem på grillen.
– Man kan faktiskt grilla det mesta! Rädisor är jättegott till exempel, säger Tanja.
Svensk ”hummus”
Till det fixar de goda röror, hummus på gröna ärtor (se recept här nedan), blomkålsgratäng med blomkål, purjolök & grädde i ugn, grönsallad med primörer…
Mycket att förbereda men bara trevligt om alla hjälps åt.
– Vi gillar att umgås med gästerna över matlagningen. Man kan hjälpas åt med förberedelserna. När man lagar mat hållbart får man låta det ta lite tid, tycker Tanja.
Matlagningen blir en andningspaus i det i övrigt höga tempot.
Vad ska man då tänka på när man vill grilla miljöbra?
För det första är tändvätskan en stor bov då den bidrar till klimatpåverkande koldioxidutsläpp. En tändning med tändvätska motsvarar att köra två kilometer med en liten, bränslesnål bensinbil – eller åtta med biogas.*
Då är tändpapper ett bättre val, med noll gram koldioxidutsläpp. Eltändare är ett annat miljöbra alternativ som blivit vanligare.
Engångsgrill är inte att rekommendera eftersom framställningen kräver mycket energi.
– Om jag skulle använda det någon gång i framtiden skulle jag självklart återvinna formen, säger Tanja.
Miljömärkt ska kolet vara
Kolet ska vara miljömärkt – FSC som säger att träet kommer från hållbara bestånd, och SIS som visar att det inte har behandlats med farliga kemikalier. Kolbitar tänds snabbare medan briketter glöder längre.
Det grillade är färdigt och alla sätter sig ned för att äta. Förutom Tanjas man Joachim är det dottern Olivia och hennes kompisar Kim och Kajsa. Men hunden Coco får inte smaka. Allt går åt och majsen och halloumin verkade vara populärast.
Men att grilla, är det så miljösmart över huvud taget?
– Ur miljösynunkt är raw food mycket bättre, men vi gillar att grilla och då får man göra det bästa av situationen, avslutar Tanja.
Text: Elin Dunås
Tänd rätt
Tändpapper eller eltändare är det mest klimatsmarta sättet att tända grillen. Det här är de fem bästa tändsätten:
1. Tändpapper (eltändare)
2. Biogel
3. Tändblock/kuber
4. Braständare
5. Bras & grilltändare, påsar
Källa: Emissioner av växthusgasen koldioxid vid användning av olika tändprodukter vid uppstart av grillar m m, 2007, Macoma Miljöutredningar, Norrköping
* Källa: Rapporten ”Hållbara drivmedel i Sverige”, Gröna Bilister, mars 2013, och utredningenEmissioner av växthusgasen koldioxid vid användning av olika tändprodukter vid uppstart av grillar m m, Macoma Miljöutredningar, maj 2007