Artikel av Elin Dunås för WWF Min Vardag, maj 2017
Skulle du kunna tänka dig att ta tåget hela vägen till Spanien? Här får du tips och inspiration från vane tågresenären Philipp Weiss. Han kan knepen som gör resan billigare.
Dyrare och betydligt mer tidskrävande än att flyga, riktigt krångligt att boka och med byten på de mest obekväma tider. Ändå är det så värt att semestra utomlands med tåg! Det tycker Philipp Weiss, som varje år tar tåget till södra Spanien med sin familj, sambon Rebecka Törnqvist och barnen Isak, 6, och Elias, 1,5.
– Från tåget ser man vackra landskap och möter människor som kliver av och på. Man ser hur kulturen ändras successivt, men också likheter mellan olika kulturer. För barnen är det jättespännande att höra olika språk talas och ropas ut i högtalarna…. säger Philipp Weiss.
Tågsemestrat sedan 2003
Philipp började ta tåget till sin släkt i Tyskland redan 2003, och då i första hand för att det var billigare på den tiden. Nu med pressade flygpriser väljer han färdsättet främst av miljöskäl, men också för att han verkligen uppskattar att resa långsamt.
För sakta går det. Gör man inga längre stopp tar det ändå närmare 50 timmar att nå resmålet, spanska solkusten.
– Det är den stora fördelen med tåg, att man får tid att reflektera över vart man är på väg och vad man lämnar. Barnen gillar också tåg bättre, på flyget gnäller de bara och känner sig instängda. Elias har aldrig flugit men Isak har gjort det några gånger.
Det här med att flyg presenteras som något lite lyxigt tycker han är en stor bluff. Köandet, all väntan, kommersen och den onödiga konsumtionen, alla kontroller, den påträngande lukten av flygbränsle och att sedan sitta fast i en burk uppe i luften – det är bara förnedrande, menar Philipp.
– Men när man åker tåg blir det lite miljöombyte varje gång man byter, man får chansen att se en stad, och hinner reflektera under resans gång; det blir en långsam, skön förändring.
Knep för bra pris
Det gäller dock att kunna knepen för att få biljetten till ett bra pris. Det kan skilja många hundralappar, beroende på var man bokar, och när. Allra billigast är oftast biljetterna när de släpps, 90 dagar före avgång. Är man sent ute kan Interrail löna sig mer.
Philipp är alltid ute i god tid med tågbiljetterna.
– Jag brukar alltid börja med att kolla bahn.de, som har alla tidtabeller för hela Europa. Ofta börjar jag med att boka med SJ till Köpenhamn, och därefter vidare med Deutsche Bahn. Ibland blir det billigare att boka direkt via Deutsche Bahn, vilket fungerar om resan har byte i Tyskland. Ibland kan man hitta biljetter Stockholm – Frankfurt för en femhundralapp.
Ett annat smart ställe att leta på är franska tågbolaget SNCFs hemsida. Om resan går via Frankrike med byte där, går det bra att boka.
Spanska snabbtåg
Att åka med spanska RENFE är dock dyrt, och blir inte billigare för att man bokar tidigt. Däremot finns höghastighetståg, så resan går snabbt.
– Du kan åka Barcelona – Malaga på mindre än sex timmar, och det är 120 mil, berättar Philipp.
Philipp och hans familj stannar alltid hos släktingar i Tyskland på vägen, och ofta även på andra platser. Resan tar därmed flera dagar. Ingenting som passar vem som helst, påpekar han.
– Många har väldigt stressiga liv, och det är inte alla som vill sitta på tåget i fem dagar för att komma fram till resmålet. Man har sina semesterdagar. Vi brukar vara borta minst en månad när vi gör så här. För oss är själva färden en del av resan.
Text: Elin Dunås Foton: Privata
Tågsemester på Facebook
Planerar du en tågluff eller helt enkelt en tågsemester utomlands?
Då är Facebookgruppen Tågsemester en riktig guldgruva.
De drygt 800 medlemmarna är ofta erfarna tågresenärer som villigt delar med sig av sina tips och nyheter i den ibland snåriga tågdjungeln.
Ställ en fråga och du får snabbt väldigt insatta svar.
Gruppens grundare Susanna Elfors startade den efter att ha tågsemestrat med familjen och upplevt hur krångligt det var.